anita@inconnecto.nl 06 38 508 716

Let’s talk about seks – deel 2

Wat is het verschil tussen seks, intimiteit en seksualiteit? Bedoelen jij en ik hetzelfde als we deze woorden gebruiken?

Ik weet nog dat ik vroeger als tiener het woord ‘vrijen’ gebruikte in de betekenis van knuffelen, terwijl mijn ouders het opvatten als ‘seks hebben’. Je begrijpt het ongemak/de ongerustheid (bij mijn ouders) en de verwarring die daaruit voortkwam…

Ook in de praktijk komen we het geregeld tegen dat partners elkaar niet begrijpen als ze het hebben over seks. In haar beleving wil hij altijd seks, terwijl hij (net als zij) naast seks ook gewoon behoefte heeft aan intimiteit, knuffelen en gezien worden.

Dus waar praten we over als we het hebben over seks?
Om een basis te leggen voor de rest van deze blogs het ik het nodig om vandaag deze woorden wat verder uit te diepen – om helderheid te krijgen. Zodat ík in de blogs, maar ook dat partners onderling en ouders en kinderen hier vrijuit over kunnen praten met elkaar.

Onder seks wordt verstaan: handelingen waarbij je geslachtsorgaan een rol speelt en waarvan je lichamelijk opgewonden raakt (woorden.org). De Dikke van Dale zegt er niet meer over dan: seksuele gemeenschap (met iemand hebben).
Als we praten over seks dan gaat het dus over twee mensen die hun/elkaars geslachtsorgaan aanraken, waardoor ze opgewonden raken. Daarbij kan de man met zijn penis de vagina van de vrouw* binnengaan (Dikke van Dale bij betekenis geslachtsgemeenschap).

Intimiteit gaat over vertrouwelijkheid (Dikke van Dale), het gaat over verbondenheid tussen mensen (Wikipedia).
Mens-en-gezondheid zegt over intimiteit: het is een gevoel van saamhorigheid en verbinding tussen twee of meer personen. Dit kan gaan over het bespreken van wat er in je omgaat (o.a. geluk, verdriet, gemis), maar ook over samen activiteiten ondernemen en ervaringen delen. Fysieke intimiteit gaat over het aanraken van elkaar.
Intimiteit is een voorwaarde om een relatie in stand te houden. Zonder intimiteit is er geen ‘samen’ gevoel (dit alles volgens Mens-en-gezondheid).

Als het gaat over intimiteit in een relatie kan het dus over verschillende dingen gaan.
Waar het bij mannen vaak gaat over fysieke intimiteit, gaat het bij vrouwen vaak over het brede spectrum van intimiteit. Dus ook over samen tijd doorbrengen, het bespreken van wat er in je omgaat e.d. Het verschil hierin kan een reden zijn om elkaar ‘mis’ te verstaan.

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef moeten vrouwen ‘opgewarmd’ worden voordat er oxytocine vrijkomt, die leidt tot ontspanning en daardoor ruimte voor seks.
Voor veel vrouwen is intimiteit (in welke vorm op dat moment voor haar nodig is) de basis voor de aanmaak van oxytocine. Soms is dat een gesprek over haar ervaringen van die dag, soms is het langdurig strelen of aanraken en soms is het samen het huis opruimen of lekker uit eten met z’n tweeën.
Voor een man een hele klus om uit te zoeken wat zijn vrouw nodig heeft! Omdat hij dat niet kan raden is het belangrijk dat de vrouw aangeeft wat haar behoefte is.
Hoe concreter hoe beter!!

Een voorbeeld van ons zelf:
Ik wist allang dat Dick niet kan ruiken wat ik nodig heb. Mijn bedekte toespelingen brachten ons ook niet verder, tot grote frustratie van ons beiden.
Dus werd ik concreet: lieverd, ik heb een rotdag achter de rug. Wat ik nu nodig heb is dat je me even vasthoudt en dat je je armen om mij heen slaat. Dan vertel ik jou allerlei dingen die er voor mij fout gingen vandaag en dan wil ik graag dat je tegen me zegt dat je je helemaal voor kunt stellen dat ik me nu zo beroerd voel.
En hoe kinderachtig dat ook voelde voor mij: het werkte.

Dick gaf mij wat ik nodig had en ik voelde daarna ruimte in mijn hoofd. Maar ook een gevoel van gezien en gehoord zijn, van liefde omdat hij mij wilde geven wat ik nodig had. Ik voelde mij verbonden met hem. Hierdoor wordt de kans op seks aanzienlijk groter  😉

Maar nog even verder in ons onderzoek naar de betekenis van woorden. Wat wordt er bedoeld met seksualiteit? – Seksualiteit is het bredere domein van emoties, verlangens, gedragingen, etc. die breder zijn dan louter de seksuele handelingen (encyclo.nl).
Een beetje lastige zin, maar als ik hem goed begrijp dan beslaat het woord seksualiteit zo ongeveer alles wat met seks te maken heeft inclusief de seks zelf.
Wat voorbeelden hoe je dit woord kan gebruiken: een mens is een seksueel wezen – in de puberteit ontwaakt de seksualiteit – gezien vanuit het man/vrouwverschil in seksualiteit kan je stellen dat…. – seksualiteit is geslachtsgemeenschap.

Van seksualiteit kan ik geen heldere definitie vinden, wat er voor zorgt dat dit woord voor mij wat vaag blijft. Dat betekent voor mijn blogs dat ik dit woord verder zal uitleggen als ik het ga gebruiken, zodat het helder blijft voor iedereen wat ik bedoel. En als ik het vergeet, vraag je het maar gewoon na!

Nu ik in de eerste blog de feiten heb neergelegd en in deze blog de betekenis van een paar woorden heb uitgewerkt, kan ik in de volgende blogs verder ingaan op een aantal verschillende aspecten van seks. Ik realiseer mij heel goed dat er altijd meer over te zeggen valt dan de beperkte ruimte van een blog toelaat. En toch neem ik dat op de koop toe.
Wat ik graag wil bereiken is openheid en aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. In de eerste plaats als partners, maar ook als ouders met kinderen of vrienden en vriendinnen met elkaar. Of met ons (of andere relatietherapeuten) als het met je partner niet lukt.

Seks is niet iets vies, het is niet om je over te schamen of wat niet besproken kan worden.
Het is iets wat hoort bij een mens en wat past binnen een relatie. Seks is ook iets moois, het is iets waar je van mag genieten, maar seks kan ook heel veel beschadigen bij mensen.
Over deze mooie en moeilijke kanten, over de verlegenheid en angst de volgende keren graag meer.

*ik schrijf in mijn blogs over man-vrouw relaties, niet over homoseksuele of lesbische relaties.

Voel je vrij om hieronder te reageren. Een persoonlijk mailtje sturen via de contactpagina mag natuurlijk ook, of een persoonlijk bericht via Anita’s persoonlijke Facebookpagina of via de pagina van InConnecto

3 Reacties

 1. Elin

  Beste Anita,

  Waarom deze laatste toevoeging?
  *ik schrijf in mijn blogs over man-vrouw relaties, niet over homoseksuele of lesbische relaties

  Zeer kwetsend en totaal niet ter zake doende!

  Elin

  Reageren
  1. anita (Auteur bericht)

   Hallo Elin,

   Dank je wel voor je reactie. Het spijt mij oprecht dat je dit als kwetsend ervaart, dat is op geen enkele manier de bedoeling.
   Het is meer om duidelijk te maken waar onze expertise ligt. Van de 100 stellen die bij ons komen, zijn er 99 hetero. Onze ervaring ligt in de interactie tussen man en vrouw.
   Hoe het ‘werkt’ tussen twee vrouwen of tussen twee mannen op dit gebied, weten wij gewoon niet.
   Vandaar de toevoeging.

   Ik hoop dat deze uitleg wat meer duidelijk maakt over onze intentie.

   Met vriendelijke groet, Anita

   Reageren
 2. Martin en Ella

  Intiem > In het binnenste gelegen zegt het woordenboek. Zo is het precies. Heel dicht bij elkaar, verweven en samengesmolten. Dan ben je intiem.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.